به گزارش ایرنا، «بهلول علیجانی» در خصوص دلایل وقوع سیل اخیر در ایران گفت: مهمترین عامل وقوع سیل در بسیاری از استانها، میزان بارش شدید و ورود بادهای غربی به کشور بوده است.
وی افزود: در چند سال اخیر جریان بادهای غربی به سمت کشور وارد نشده بود؛ با تغییرات جوی اقیانوس اطلس، شاخه جنوبی بادهای غربی در دریای مدیترانه تقویت شد و سبب ورود رطوبت و ناپایداری و بارشهای شدید در بسیاری از نقاط کشور شد.
این اقلیمشناس با بیان این که برخی مناطق کشور نظیر دشتهای گرگان مسطح است، عنوان کرد: در گذشته وجود پوشش گیاهی جنگلها سبب نگهداشت آب باران و جلوگیری از وقوع سیل در این نواحی میشد.
علیجانی ادامه داد: امروزه جادهسازی، احداث بناها و ... در حریم منابط طبیعی و آبی سبب برهنگی خاک و درنتیجه عدم توانایی زمین در نگهداری این آب شده است. به عنوان مثال در منطقه آققلا برهنگی خاک، لایروبی نشدن پلها و باریک بودن کانال رود این منطقه، سبب شد سیلابها در کل منطقه پخش شود و در نهایت سیل رخ دهد.
به عقیده علیجانی، گذر کانال رودخانه این ناحیه از داخل شهر نیز سبب تجمیع رسوب و تخریب پوشش گیاهی شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی همچنین در خصوص سدسازی خاطرنشان کرد: با مدیریت صحیح در ساخت سد، میتوان از کلیه سیلابها بهرهبرداری کرد؛ در غیر این صورت بازگشایی ناگهانی سدها، روستاها و شهرها را به زیر آب میبرد.
به گفته علیجانی این اقدامات و کاهش وقوع مخاطرات و حوادث ناگوار نیازمند مدیریت صحیح در درازمدت است و نباید امید به رفع آن در کوتاه مدت و تصمیمات لحظهای داشت.
علیجانی استاد جغرافیای طبیعی (اقلیمشناسی) و بنیانگذار اقلیم شناسی سینوپتیک در ایران است. واژه یونانی (سینوپتیک) به مفهوم همدید، هم نظر و هم نوا است؛ این اصطلاح تخصصی در هواشناسی به استفاده از اطلاعات هواشناسی به دست آمده بهطور همزمان در یک منطقه وسیع به منظور ارائه تصویر جامع و لحظهای از حالت جو اشاره دارد.
همشهری آنلاین: عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی گفت: احداث سدهای پلهای به سبب کنترل سرعت جریان آب و همچنین انتقالدهی از یک حوزه به حوزه دیگر، در جلوگیری از بروز سیل و کاهش خسارتهای ناشی از آن موثر است.
کد خبر 437797
نظر شما